Please wait...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Open Mall Γλυφάδας- Best City Awards 2020

Open Mall Γλυφάδας (κατηγορία δράσης 1.7.5)

 

Το μεγαλύτερο Open Mall στην Ελλάδα βρίσκεται στην «καρδιά» της Γλυφάδας. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης αποτελεί εστία ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερα από 330 εμπορικά καταστήματα σε λειτουργία, 100 και πλέον μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, μπαρ, καφετέριες), πιστοποιημένες παιδικές χαρές και παιδότοπους, κινηματογράφους, μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, τένις και κλειστό κολυμβητήριο, μικρό ποδηλατόδρομο -μήκους ενός χιλιομέτρου- που εκτείνεται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, εκατοντάδες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, πυκνή δενδροφύτευση και ανοιχτό wi-fi για όλους.

Ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε στην ανάπλαση της Μεταξά, που διήρκεσε ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, εδραιώνοντάς την στην κορυφή των εμπορικών δρόμων της χώρας, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές στα πρότυπα των εμπορικών κέντρων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Οι εργασίες που έγιναν περιλαμβάνουν :

 

- Aντικατάσταση του παλαιού οδοστρώματος και των πεζοδρομίων από καινούργια, φτιαγμένα με κυβόλιθους από οικολογικά υλικά, που πληρούν της προδιαγραφές της Ε.Ε. Πεζοδρόμια και οδόστρωμα έχουν διαφορετικό χρωματισμό, ώστε να είναι ευκρινής η διαφορά μεταξύ τους.

- Τοποθέτηση ράμπας ΑΜΕΑ και λωρίδας όδευσης τυφλών σε όλο το μήκος οδοστρώματος και πεζοδρομίων και δημιουργία πάρκινγκ ανά τακτά διαστήματα στους χώρους του Open Mall, ώστε να έχουν πλήρη προσβασιμότητα στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

- Περισσότερες από 200 λάμπες τύπου Led Star 75 Watt και 8.500 lm νέας γενιάς, με την πρωτοποριακή υποδοχή τύπου Nema που προσφέρει αντικεραυνική προστασία και σύστημα τηλεδιαχείρισης, αντικατέστησαν τις λάμπες φθορίου σε όλο το μήκος της Μεταξά και των γύρω δρόμων.

- Τοποθέτηση περισσότερων από 50 κάδων για μικρά απορρίμματα , ειδικών κάδων για τσιγάρα, καθώς και μεγάλων μπλε, πράσινων, κίτρινων και καφέ κάδων για τη διαλογή στην πηγή και την ορθή

ανακύκλωση, αλλά και υπόγειων, που εξυπηρετούν τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων από τα καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου. Μεγάλη έμφαση δίνει ο Δήμος Γλυφάδας στην συνεχή και αδιάλειπτη καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής.

- Εγκατάσταση μοντέρνων καθιστικών βαρέος τύπου (παγκάκια) για την ανάπαυση των περιπατητών. Ο χώρος προσφέρει άνεση και ασφάλεια σε κάθε επισκέπτη, κολωνάκια εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη στάθμευση οχημάτων σε σημεία που κάνουν βόλτα οι πεζοί, ενώ η Δημοτική Αστυνομία είναι συνεχώς παρούσα και περιφρουρεί την ομαλή λειτουργία του χώρου.

- Φύτευση εκατοντάδων δένδρων, θάμνων και άλλων φυτών, που συμπληρώνουν την ήδη υπάρχουσα «πράσινη» εικόνα του εμπορικού κέντρου. Στο πλαίσιο της ανάπλασης, τοποθετήθηκαν στις νησίδες, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και πέριξ της παιδικής χαράς της Εσπερίδων τα ακόλουθα φυτά:

· Πικροδάφνη

· Αμπελιά

· Δάφνη Απόλλωνος

· Φίκος Νιντίτα

· Ελιά

· Ουασιγκτόνια-Πιτσάρδια

· Ψευδοπιπεριά

· Πλατάνια

· Πεύκα

 

Οι ψηλοί και χαμηλοί θάμνοι και τα δένδρα, όλα φροντισμένα και καλοσυντηρημένα, συνθέτουν την πράσινη όαση της Μεταξά, ενώ στη διπλανή Λαμπράκη οι ευκάλυπτοι φαντάζουν επιβλητικοί.

 

Πίσω από το κολυμβητήριο, στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Πανδώρας και Μεταξά και ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος υποβαθμισμένος, δημιουργήθηκε ελεύθερο δημοτικό πάρκινγκ, με νησίδες, μικρό καθιστικό στη σκιά των φίκων μπροστά σε καταστήματα εστίασης και περίπτερο, αλλά και με 150 δένδρα τα οποία συνθέτουν μια μικρή όαση, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία Εσπερίδων, λειτουργεί πρότυπη παιδική χαρά, άρτια εξοπλισμένη με κάθε λογής σύγχρονα παιχνίδια, η οποία σφύζει από ζωή από νωρίς το πρωί έως το βράδυ. Ο χώρος αυτός, μπροστά στην πλατεία Εσπερίδων, προσφέρεται για την τοποθέτηση

εξέδρας και εκεί γίνονται οι συναυλίες στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας.

Την Μεταξά τέμνει στο κέντρο της η Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία βγαίνει κάθετα πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Ο δρόμος αυτός αλλάζει άρδην, με σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη και όχι μόνο. Η Λαμπράκη μετατρέπεται σε πεζόδρομο αξιώσεων με αέρα Βαρκελώνης ! Στα πρότυπα της περίφημης Las Ramblas της Ισπανίας, θα αποτελέσει πηγή ζωντάνιας για τη Γλυφάδα, πόλο έλξης επισκεπτών και εστία πρασίνου και αναζωογόνησης. Σε κομβικό σημείο, με εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, συνιστά αδιάσπαστο τμήμα του Open Mall, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο σύνολο. Ο εσωτερικός χώρος του δρόμου, όπου μέχρι πρότινος στάθμευαν αυτοκίνητα, έχει αδειάσει και δημιουργήθηκε πάρκινγκ περιμετρικά της νησίδας, με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης. Ο μεσαίος χώρος ανακαινίζεται πλήρως με κυβόλιθους και ποιοτικά υλικά, αποκτά νέο φωτισμό, σύγχρονα καθιστικά, περισσότερα δένδρα. Μετατρέπεται σε έναν πρότυπο πεζόδρομο, ο οποίος ξεκινά από την πλατεία Χαρίτων και φθάνει μέχρι την παραλιακή.

Το Open Mall Γλυφάδας κατασκευάστηκε βάσει αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς. Συνδυάζει πρότυπες ιδέες και πρακτικές από τις πιο προηγμένες της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας ευφυούς και βιώσιμης πόλης. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι τεράστια, καθώς εκεί χτυπάει η καρδιά του εμπορικού κόσμου της πόλης και έχει καταγραφεί ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για βόλτα, αγορές και ψυχαγωγία στην Αττική. Κατά τις εορταστικές περιόδους διοργανώνονται υπέροχες εκδηλώσεις. Μία από τις πλέον γνωστές και επιτυχημένες είναι η «Κόκκινη Νύχτα» που λαμβάνει χώρα στο Open Mall το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει πλούσιες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με αγώνες δρόμου, συναυλίες και διαδραστικά παιχνίδια και μεταφράζεται σε σημαντική τόνωση της αγοραστικής κίνησης, καθώς τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και οι πολίτες συνδυάζουν τις αγορές με την ψυχαγωγία τους.

Σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με τους δημότες και κατοίκους της Γλυφάδας, μέσω της εφαρμογής FixMyCity, όπου καταγράφουν ηλεκτρονικά από το κινητό ή τον υπολογιστή τους οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί και αυτό επιλύεται άμεσα. Μπορούν παράλληλα

οι Γλυφαδιώτες να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη συνεχή αναβάθμισή τους.

 

Golden paragraph

Το μεγαλύτερο Open Mall στην Ελλάδα βρίσκεται στην «καρδιά» της Γλυφάδας. Η οδός Μεταξά, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης αποτελεί εστία ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερα από 330 εμπορικά καταστήματα,100 και πλέον επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πιστοποιημένες παιδικές χαρές και παιδότοπους, κινηματογράφους, μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, τένις και κλειστό κολυμβητήριο, ποδηλατόδρομο μήκους ενός χιλιομέτρου, ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, πυκνή δενδροφύτευση και δωρεάν wi-fi για όλους. Ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε πρόσφατα στην ανάπλαση της Μεταξά, εδραιώνοντάς την στην κορυφή των εμπορικών δρόμων της χώρας, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές στα πρότυπα των εμπορικών κέντρων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Διαχείριση Δημοτικού Κοιμητηρίου Μεγάρων - CemeteryWatch - Best City Awards 2020

Διαχείριση Δημοτικού Κοιμητηρίου Μεγάρων - CemeteryWatch

 

Ο Δήμος Μεγαρέων τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια να μεταφέρει τις υπηρεσίες του στην νέα ψηφιακή εποχή. Μετά από την επιτυχία του συστήματος παροχής ηλεκτρονικών πιστοποιητικών στους πολίτες του, καινοτομεί και πάλι με την προσθήκη της εφαρμογής CemeteryWatch στον κατάλογο των ηλεκτρικών υπηρεσιών του.

 

Αντικείμενο της εφαρμογής είναι η αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη του υφιστάμενου δημοτικού νεκροταφείου, ο οποίος διαθέτει σαφή και επικαιροποιημένη χάραξη των θέσεων ταφής. Όλες οι θέσεις ταφείς είναι αριθμημένοι ακολουθώντας την πραγματική αρίθμηση στο πεδίο, ενώ παράλληλα για καθέναν από αυτούς παρέχονται πληροφορίες και χαρακτηριστικά (π.χ. διαστάσεις, ατομικός ή οικογενειακός κ.λπ.). Επιπλέον, για κάθε τάφο παρέχονται αναλυτικά στοιχεία του θανόντος, ενώ παράλληλα υπάρχει ιστορικό σχετικό με τις ταφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Η κατάσταση του εκάστοτε τάφου αναφορικά με το αν είναι κενός ή κατειλημμένος, αποτυπώνεται με διαφορετικούς χρωματισμούς στον ψηφιακό χάρτη προκειμένου να είναι εύκολη οποιαδήποτε αναζήτηση.

 

Εκτός από τα χαρακτηριστικά του τάφου παρέχονται και αναλυτικά στοιχεία των υπόχρεων πολιτών που έχουν την ευθύνη, καθώς και πλήρη οικονομικά στοιχεία. Η εφαρμογή μπορεί να αντλεί στοιχεία (περιγραφικά ή οικονομικά) από την εφαρμογή οικονομικής διαχείρισης του δήμου, δίνοντας την δυνατότητα παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και αν ο χρήστης βρίσκεται στο πεδίο με μια κινητή συσκευή. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής είναι δυνατή η online υποβολή αιτήματος για δέσμευση θέσης ταφής από πολίτες ή γραφεία τελετών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αυστηρή και διαφανής τήρηση της σειράς προτεραιότητας και εξορθολογίζεται συνολικά η διαχείριση μιας ροής εργασίας με εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα.

 

Στόχος του πληροφοριακού συστήματος είναι να παρουσιάζει ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο την εικόνα που επικρατεί στο κοιμητήριο. Για το σκοπό αυτό, το στέλεχος του δήμου που εκτελεί καθήκοντα επίβλεψης, διαθέτει τερματικό (κινητή συσκευή), μέσω του οποίου μπορεί να εισέλθει στο σύστημα μέσω διαδικτύου και να ενημερώσει για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. Μέσω ειδικής οθόνης μπορεί να επιλέγει θέση ταφής και να ενημερώσει το σύστημα. Ειδικότερα, το στέλεχος ενημερώνει in-situ την εφαρμογή, η οποία εν συνεχεία παρέχει ειδοποιήσεις (notifications) στην κεντρική υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να υπάρχει σαφής απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο.

 

Τέλος, πρόσβαση στην εφαρμογή δύνανται να έχουν και οι υπόχρεοι, οι οποίοι λαμβάνουν ενημέρωση για το χρόνο που απομένει έως την εκταφή, καθώς και για τις οφειλές τους σε ετήσια βάση.

 

Ο ψηφιακός χάρτης αποτύπωσης των θέσεων ταφής είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος ως προς τον αριθμό, τη θέση και τις διαστάσεις αυτών, ούτως ώστε να είναι δυνατή οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στο πλαίσιο χωροταξικών τροποποιήσεων που θα αποφασίσει ο δήμος.

 

Αντίστοιχη παρακολούθηση είναι διαθέσιμη και για τα οστεοφυλάκια των κοιμητηρίων, στα οποία καθίσταται δυνατή η χωροταξική τοποθέτηση, καθώς και ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων.

 

Οφέλη - Αποτελέσματα

Βασικό λόγο επιτυχίας της παρούσας εφαρμογής αποτελεί το γεγονός ότι εκτός από τον απόλυτο εξορθολογισμό των θέσεων ταφής που είχε ως στόχο την εξασφάλιση πολύτιμων κενών θέσεων, παρήχθησαν και έσοδα τα οποία, αφενός μεν δεν αναμένονταν, αφετέρου δε καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό τους τις ανάγκες συντήρησης του κοιμητηρίου των Μεγαρέων. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στο δήμο μας και στις υπηρεσίες του, για πρώτη φορά στην ιστορία, να καταγράψουν αναλυτικά τις 4.311 θέσεις ταφής και να αποκτήσουν σαφή εικόνα για την διαθεσιμότητα κενών θέσεων, γεγονός που έλυσε άπαξ το μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης κενών θέσεων ταφής για τους θανόντες συμπολίτες μας. Ως εκ τούτου, με στο συγκεκριμένο σύστημα, ο δήμος μας υλοποίησε μια σημαντική παρέμβαση τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

 

 

Ποσοτικά και Ποιοτικά Στοιχεία

 

Παρακάτω παρουσιάζονται ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας από 1.7.2020 – 30.10.2020.

 

Αποτυπωμένα σημεία σε ψηφιακό χάρτη:

· Αριθμός εξακριβωμένων θέσεων που ήταν μη αναγνωρίσιμες : 718

· Έσοδα : 35.918 € (άυξηση 55% συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019)

· Αριθμός οικονομικά τακτοποιημένων θέσεων ταφής : 422

 

Εξυπηρετούμενοι

 

Α) 15 Υπηρεσιακά Στελέχη (Υπάλληλοι γραφείου νεκροταφείου, λογιστήριο)

Β) Πολίτες : 31.000

 

 

KPIs αναφορικά με την κάλυψη των στόχων της πλατφόρμας

 

Δείκτης (KPI): Εξακρίβωση θέσεων που ήταν μη αναγνωρίσιμες

Τιμή Στόχος για το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας εντός του 2020 (Αριθμός): 500

Τιμή Στόχος για το έτος 2020 (Αριθμός): 800

Ποσοστό (%) επίτευξης στόχου του πρώτου τετράμηνου: 143,6 %

 

Δείκτης (KPI): Έσοδα από τα τέλη κοιμητηρίου

Τιμή Στόχος για το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας εντός του 2020 (Ποσό): 25.000 €

Τιμή Στόχος για το έτος 2020 (Αριθμός): 40,000 €

Ποσοστό (%) επίτευξης στόχου του πρώτου τετράμηνου: 143,7 %

Drive In Festival Γλυφάδα- Best City Awards 2020

Drive In Festival Γλυφάδας (κατηγορία δράσης 1.6.1)


Μια δημιουργική και πρωτοποριακή ιδέα, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες του καλοκαιριού 2020. Προσέλκυσε κόσμο από όλη την Αττική, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας, από τη Θεσσαλονίκη έως την Πάτρα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου Γλυφάδας που απευθύνονται στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες της πόλης.

Το Drive in Φεστιβάλ Γλυφάδας έγινε η μόδα του καλοκαιριού.

Ήταν το πρώτο που ανακοινώθηκε, ξεκίνησε πρώτο -στις 2 Ιουνίου- με μεγάλη συναυλία και ολοκληρώθηκε την τελευταία μέρα του Ιουλίου με τεράστια επιτυχία. Περισσότερες από 20 κινηματογραφικές ταινίες και 10 μεγάλες συναυλίες περιλαμβάνονταν στο πλούσιο πρόγραμμά του.

Η παλιά αγαπημένη ιδέα των κινηματογραφικών προβολών μέσα από το αυτοκίνητο προσαρμόστηκε στα σύγχρονα δεδομένα και εμπλουτίστηκε με μουσικά δρώμενα, στηρίζοντας δυναμικά τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Οι μεγάλες συναυλίες που διοργανώθηκαν «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων από τη Γερμανία ως την Αμερική και από την Τουρκία μέχρι την Ινδία. Το Drive In Φεστιβάλ Γλυφάδας αποτέλεσε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού 2020, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω κορονοϊού. Ακριβώς 90 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου drive in cinema στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και 40 χρόνια από την παύση λειτουργίας του πιο γνωστού ελληνικού drive in cinema στη Μαλακάσα -όπου η τεράστια οθόνη στέκει ακόμη στη θέση της αλλά ο χώρος είναι άδειος και παραμελημένος- αναβίωσε στη Γλυφάδα ο νοσταλγικός αυτός τρόπος παρακολούθησης ταινιών, με την προσθήκη και άλλων δράσεων. Ακόμη και απονομή βραβείων επιχειρηματικότητας διοργανώθηκε στο χώρο του drive in, κάτι που αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Ήταν ένα δίμηνο καλοκαιρινό φεστιβάλ πλήρες, με μεγάλη απήχηση σε όλες τις ηλικίες, που έδωσε τη δυνατότητα ψυχαγωγίας σε ευρύ κοινό, υπό άριστες κλιματικές συνθήκες, σε δροσερό και άνετο χώρο κάτω από το Γκολφ. Ήταν άρτια οργανωμένο, με διαχωριστικές λωρίδες σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που επέτρεπε να ανοίγουν ταυτόχρονα και οι δύο πόρτες των διπλανών Ι.Χ. και πάλι να υπάρχει κενός χώρος, ώστε να μπορεί ο θεατής ακόμη και να τοποθετήσει πλάι στο αυτοκίνητό του πτυσσόμενο κάθισμα. Εξαιρετικά εύκολη ήταν επίσης η αναχώρηση ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης, χωρίς να δημιουργείται η παραμικρή ενόχληση στους άλλους θεατές.

Μέσω ραδιοσυχνότητας χαμηλής εμβέλειας που εξέπεμπε μόνο στο χώρο του φεστιβάλ, οι θεατές μπορούσαν να ακούνε live τον ήχο των κινηματογραφικών ταινιών με κλειστά παράθυρα μέσα από το αυτοκίνητό τους, γεγονός που αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο κατά τις δροσερές βραδιές του καλοκαιριού.

Η δράση βασίστηκε σε ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο διαχείρισης πολιτιστικών υποδομών. Υποστηρίχθηκε από ολοκληρωμένη πλατφόρμα, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που διήρκησε το φεστιβάλ. Με το σύστημα αυτό κατέστη δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση, η έγκριση της αίτησης κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου με ενσωματωμένο Qr code για τον έλεγχο των κληρωθέντων κατά την είσοδο, η οποία ήταν ΔΩΡΕΑΝ για όλους. Αντί εισιτηρίου, ο Δήμος Γλυφάδας συγκέντρωσε τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής για τις κοινωνικές δομές του. Η συνεισφορά του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, καθώς συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες από αγαθά που ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Γλυφάδας. Στις δομές αυτές είναι εγγεγραμμένες 700 οικονομικά αδύναμες οικογένειες της πόλης με 2.100 μέλη.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται δεδομένα καταγραφής στο διάστημα 02.06.2020 – 31.07.2020 :

 

Αριθμός έγκυρων χρηστών στο σύστημα: 14.560

Αριθμός καταγεγραμμένων αιτήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις: 25.329

Αριθμός εγκεκριμένων αιτήσεων που μετατράπηκαν σε κράτηση κατόπιν κλήρωσης: 6.872

Αριθμός εγκεκριμένων κρατήσεων που προσήλθαν 6.135

 

Εξυπηρετούμενοι

Α) Πολίτες από όλη τη Χώρα

Β) Δημοτικοί υπάλληλοι

 

 

KPIs αναφορικά με την κάλυψη των στόχων της πλατφόρμας

 

Δείκτης (KPI): Αριθμός των ηλεκτρονικά καταγεγραμμένων αιτήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τιμή Στόχος για την περίοδο από 02.06.2020 – 31.07.2020: 7.500

Ποσοστό (%) επίτευξης για την περίοδο από 01.06.2020 – 31.07.2020: 337%

 

Δείκτης (KPI): Αριθμός των εγκεκριμένων κρατήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τιμή Στόχος για την περίοδο από 02.06.2020 – 31.07.2020: 2.500

Ποσοστό (%) επίτευξης για την περίοδο από 01.06.2020 – 31.07.2020: 275%

 

Δείκτης (KPI): Αριθμός των εγκεκριμένων κρατήσεων που προσήλθαν

Τιμή Στόχος για την περίοδο από 02.06.2020 – 31.07.2020: 2.100

Ποσοστό (%) επίτευξης για την περίοδο από 01.06.2020 – 31.07.2020: 292%

 

 

Ψηφιακή Ανακύκλωση - Γλυφάδα - Best City Awards 2020

Ψηφιακή αποτύπωση 1.500 σημείων Ανακύκλωσης στη Γλυφάδα (κατηγορία δράσης 2.3.6)

Γνωστός για τις ψηφιακές του υπηρεσίες, ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε σε άλλη μία καινοτομία: Αποτύπωσε στο ψηφιακό του υπόβαθρο CityPoints το σύνολο των 1.500 κάδων ανακύκλωσης που μοιράζονται στα επτά ρεύματα συλλογής και διέθεσε την πληροφορία αυτή στους δημότες μέσω των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης FixMyCity και glyfada.gr. Ο κάθε πολίτης έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στην εν λόγω πληροφορία, προκειμένου να εντοπίσει τους κοντινότερους κάδους στην οικία του. Η υπηρεσία ολοκληρώνεται με την online παρακολούθηση της κίνησης των απορριμματοφόρων, προκειμένου οι πολίτες να προγραμματίζουν την απόρριψη των οικιακών τους αποβλήτων στο σωστό χρόνο.

παρακολούθηση της κίνησης των απορριμματοφόρων, προκειμένου οι πολίτες να προγραμματίζουν την απόρριψη των οικιακών τους αποβλήτων στο σωστό χρόνο.

 

Τα 7 ρεύματα Ανακύκλωσης έχουν ως ακολούθως:

 

1. Ανακύκλωση Οργανικών Απορριμμάτων (200 σημεία)

 

Καφέ κάδοι

 

Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, τροφικά υπολείμματα, κρέας-ψάρι, υπολείμματα και φίλτρα από καφέ, κλαδιά, χώμα, γκαζόν, τσόφλια, πριονίδι, στάχτη καυσόξυλων κ.ά.

Το 2020 ξεκίνησε η οργανική Ανακύκλωση σε 200 σημεία, με 120.000 κιλά μηνιαίο μέσο όρο αποκομιδής που οδηγούνται προς Κομποστοποίηση στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

 

 

 

 

 

 

2. Ανακύκλωση Υπολειμμάτων Πρασίνου (11 σημεία)

 

Πράσινες Σκάφες

 

Το 2019 οδηγήθηκαν προς Κομποστοποίηση 3.891.360 κιλά από 10 κινητά σημεία Ανακύκλωσης και 1 σταθερό στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου Γλυφάδας.

 

3. Ανακύκλωση Συσκευασιών (1.100 σημεία)

 

Μπλε Κάδοι

 

Πλαστικό, Λευκοσίδηρος, Αλουμίνιο, Γυαλί, Χαρτί.

Το 2019 οδηγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ) (καθαρό διαλεγμένο υλικό) 2.706.671 κιλά, από 1.100 σημεία διαλογής.

 

4. Ανακύκλωση Γυάλινων Συσκευασιών (70 σημεία)

 

Μπλε κώδωνες

 

Μπουκάλια από ποτά, κρασί, αναψυκτικά, νερό, λάδι και βαζάκια τροφίμων από μαρμελάδες, μέλι, ντοματοπολτούς κ.ά.

Το 2019 οδηγήθηκαν για Ανακύκλωση 143.000 κιλά από 70 σημεία διαλογής.

 

5. Ανακύκλωση Χαρτιού (100 σημεία)

 

Κίτρινοι κάδοι

 

Χαρτόνι, χαρτί

Το 2019 οδηγήθηκαν προς Ανακυκλωση 9.000 κιλά από 100 σημεία διαλογής.

 

6. Ανακύκλωση Ρούχων (50 σημεία)

 

Κόκκινοι Κάδοι

 

Ένδυση και υπόδηση

Το 2019 οδηγήθηκαν προς Ανακύκλωση 135.000 κιλά από 50 σημεία διαλογής.

 

7. Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευασιών και Λαμπτήρων (20)

 

Πράσινοι (λαχανί) κάδοι

 

Το 2019 οδηγήθηκαν προς Ανακύκλωση 7.210 κιλά από 20 σημεία διαλογής.

 

 

Αξία, περιβαλλοντικά οφέλη

 

Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Ο Δήμος Γλυφάδας στην προσπάθειά του να προστατεύσει το περιβάλλον, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, να εξοικονομήσει πρώτες ύλες και ενέργεια και να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σειρά από δράσεις και προγράμματα Ανακύκλωσης, χωριστής συλλογής υλικών συσκευασίας, κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη μετρήσιμα. Για το 2019 στο Δήμο Γλυφάδας οδηγήθηκαν προς Ανακύκλωση 8.842.159 κιλά, ήτοι το 21% του συνόλου των Στερεών Αποβλήτων.

 

 

Disabled Ways - Ηλιούπολη - Best City Awards 2020

Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης ΥποδομώνΑμεΑ - DisabledWays

 

Στρατηγικός Σχεδιασμός - Στοχοθεσία

Η Ηλιούπολη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης της Νότιας Αττικής λόγω της έντονης εμπορικής και γενικότερα επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζει, κυρίως γύρω από το εμπορικό της κέντρο. Με δεδομένη την συνολική ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια σε όλα το εμπορικό κέντρο και τον μεγάλο αριθμό υποδομών ΑμεΑ (ράμπες και θέσεις στάθμευσης) που υλοποιήθηκαν, το εμπορικό κέντρο παρουσιάζει έντονη παραβατικότητα όσον αφορά την παρόδια στάθμευση, με έμφαση αυτή που εντοπίζεται στις εν λόγω υποδομές. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο κατά τις ώρες αιχμής και τα σαββατοκύριακα, τις ίδιες ακριβώς ώρες μετακίνησης πολιτών που δεν χρησιμοποιούν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Στόχος του εγκατεστημένου συστήματος είναι ο περιορισμός της ανωτέρω παραβατικότητας με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών εργαλείων, που παρέχουν online πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή παρέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πόλη βιώσιμη και φιλική για όλους χωρίς αποκλεισμούς και άνιση μεταχείριση.

 

Η ιδέα και η καινοτομία της

Η ιδέα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού παραβάσεων στάθμευσης σε υποδομές ΑμεΑ προήλθε από τα συστήματα διαχείρισης ελεγχόμενης παρόδιας στάθμευσης, τα οποία λειτουργούν ήδη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος είναι ακριβώς ίδια, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται κυρίως μπροστά σε ράμπες ΑμεΑ και δευτερευόντως σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Μεθοδολογικά το σύστημα εκμεταλλεύτηκε το ήδη εγκατεστημένο ιδιόκτητο ασύρματο δίκτυο LoRaWAN, το οποίο χρησιμοποιεί ο δήμος για την εξυπηρέτηση των IoT εφαρμογών του, ενώ αποτελεί μέρος της υφιστάμενης πλατφόρμας έξυπνων πόλεων IntelligentCity που λειτουργεί στο δήμο από το 2017 και απαριθμεί άλλες έξι εφαρμογές ψηφιακών υπηρεσιών για δημότες και επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο δήμος μας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις υφιστάμενες εφαρμογές και έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των ψηφιακών λύσεων στην λογική της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, όπως αυτή απαιτείται για τους φορείς του δημοσίου και περιγράφεται στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής.

 

Περιγραφή του συστήματος και της υλοποίηση του

Στο πλαίσιο υλοποίησης, ο δήμος προχώρησε αρχικά στην καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση των ραμπών και των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα παράνομης κατάληψης. Η αποτύπωση πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακό χάρτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προβολή σε κατάλληλο ψηφιακό υπόβαθρο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση εξήντα (60) ενδοδαπέδιων αισθητήρων στάθμευσης στις εν λόγω ράμπες και θέσεις στάθμευσης, ενώ καθένας από αυτούς ταυτίστηκε ηλεκτρονικά με την συγκεκριμένη θέση στην οποία τοποθετήθηκε, προκειμένου να αποτυπωθεί το ακριβές στίγμα του.

Αμέσως μετά κάθε αισθητήρας αναγνωρίστηκε και ταυτοποιήθηκε από το ασύρματο δίκτυο LoRaWAN, προκειμένου να καταστεί δυνατή εμφάνισή του στην εφαρμογή DisabledWays της πλατφόρμας IntelligentCity.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ποιότητας δικτύου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων από το πεδίο στην εφαρμογή.

Αναφορικά με την λειτουργία του συστήματος, οι ανωτέρω αναφερόμενοι αισθητήρες ενεργοποιούνται όταν στις θέσεις αυτές σταθμεύσει κάποιο όχημα που παρεμποδίζει την έλευση ατόμων με αναπηρία ή την στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ. Μέσω της χρήσης του ασύρματου δικτύου του δήμου, οι αισθητήρες μεταδίδουν το μήνυμα τους στην εφαρμογή διαχείρισης, η οποία λειτουργεί στις κινητές συσκευές των δημοτικών αστυνόμων, προκειμένου οι τελευταίοι να επέμβουν εντοπισμένα και σε πραγματικό χρόνο και να βεβαιώσουν την παράβαση.

Η διάθεση των υπηρεσιών είναι πολυκαναλική και πραγματοποιείται τόσο μέσω κεντρικής διαδικτυακής πύλης, όσο και μέσω μίας εφαρμογής για κινητές συσκευές (App), η οποία διατίθεται

για λειτουργικά Android και iOS. Κάθε χρήστης, ανάλογα με τις δυνατότητες πρόσβασης και τον ρόλο που του έχει ανατεθεί, έχει δικαίωμα να εισέλθει στις αντίστοιχες υπηρεσίες μέσω του ίδιου App. Το κεντρικό σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας διαθέτει πλήρες και αναλυτικό dashboard με στατιστικά και αναλύσεις που περιλαμβάνουν την διαχρονική παρακολούθηση της παραβατικότητας ανά σημείο αλλά και την συνολική διακύμανση των παραβάσεων σε βάθος χρόνου.

 

 

Οφέλη και Αποτελέσματα

Πλέον της προφανούς ωφέλειας προς τα άτομα με αναπηρία και της δημιουργίας ενός περισσότερο φιλικού περιβάλλοντος για την συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, το σύστημα αποτελεί μια τομή για την πόλη μας για τους εξής λόγους: (α) συμβάλλει στην συνολική βελτίωση της αστικής κινητικότητας, δεδομένου ότι παρακολουθεί σημεία τα οποία από μόνα τους είναι δύσκολα προσπελάσιμα και παρουσιάζουν παραβατικότητα ανεξάρτητα της ύπαρξης υποδομών ΑμεΑ (διαβάσεις πεζών, γωνίες σε σταυροδρόμια, σημεία μπροστά σε πολυσύχναστα καταστήματα και τράπεζες κ.λπ), (β) συμβάλλει σημαντικά στην ελευθέρωση των κεντρικών οδών της πόλης, με αποτέλεσμα την ασφαλή και χωρίς εμπόδια διέλευση, τόσο των ΙΧ οχημάτων όσων και των ΜΜΜ, (γ) η ανωτέρω αποσυμφόρηση μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αέριων ρύπων στην καρδιά της πόλης, δεδομένου ότι μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις σημειακές πηγές που παρουσιάζονται κατά τη στάση και την στάθμευση, (δ) συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του δήμου, δεδομένου ότι εξορθολογίζει την διαδικασία βεβαίωσης των παραβάσεων από το δημοτική αστυνομία, (ε) συμβάλλει στην βελτίωση της επισκεψιμότητας στο καταστήματα του εμπορικού κέντρο, (στ) ενισχύει σημαντικά τις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές στάθμευσης της ευρύτερης περιοχής.

 

Ποσοτικά και Ποιοτικά Στοιχεία

 

Παρακάτω παρουσιάζονται δεδομένα καταγραφής στο διάστημα 01.10.2020 – 30.10.2020 :

 

Αριθμός καταγεγραμμένων ραμπών και θέσεων στάθμευσης: 60

Αριθμός παραβάσεων που καταγράφηκαν από το σύστημα : 754

Μέσος χρόνος διάρκειας παράνομης στάθμευσης: 13,5 λεπτά

Αριθμός βεβαιωμένων παρεμβάσεων από τη δημοτική αστυνομία: 238

Ποσό βεβαιωμένων οφειλών: 9.520 ευρώ

Ποσοστό μείωσης της παραβατικότητας σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019 (εκτίμηση με βάση τις βεβαιωμένες παραβάσεις): 22%

 

Εξυπηρετούμενοι

Α) δημοτική αστυνομία

Β) Πολίτες με αναπηρία

Γ) 1.470 πολίτες

 

 

KPIs αναφορικά με την κάλυψη των στόχων της πλατφόρμας

 

Δείκτης (KPI): Αριθμός των παραβάσεων που καταγράφονται

Τιμή Στόχος για την περίοδο από 01.10.2020 – 30.10.2020 (Αριθμός): 450

Ποσοστό (%) επίτευξης για την περίοδο από 01.10.2020 – 30.10.2020: 168%

Τιμή Στόχος για το έτος 2020 (Αριθμός): 2.250

 

Δείκτης (KPI): Αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία

Τιμή Στόχος για την περίοδο από 01.10.2020 – 30.10.2020 (Αριθμός): 150 (6.000 ευρώ)

Ποσοστό (%) επίτευξης για την περίοδο από 01.10.2020 – 30.10.2020: 159%

Τιμή Στόχος για το έτος 2020 (Αριθμός): 710 (28.400 ευρώ)