Please wait...

Open Mall Γλυφάδας- Best City Awards 2020

Open Mall Γλυφάδας (κατηγορία δράσης 1.7.5)

 

Το μεγαλύτερο Open Mall στην Ελλάδα βρίσκεται στην «καρδιά» της Γλυφάδας. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης αποτελεί εστία ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερα από 330 εμπορικά καταστήματα σε λειτουργία, 100 και πλέον μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, μπαρ, καφετέριες), πιστοποιημένες παιδικές χαρές και παιδότοπους, κινηματογράφους, μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, τένις και κλειστό κολυμβητήριο, μικρό ποδηλατόδρομο -μήκους ενός χιλιομέτρου- που εκτείνεται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, εκατοντάδες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, πυκνή δενδροφύτευση και ανοιχτό wi-fi για όλους.

Ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε στην ανάπλαση της Μεταξά, που διήρκεσε ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, εδραιώνοντάς την στην κορυφή των εμπορικών δρόμων της χώρας, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές στα πρότυπα των εμπορικών κέντρων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Οι εργασίες που έγιναν περιλαμβάνουν :

 

- Aντικατάσταση του παλαιού οδοστρώματος και των πεζοδρομίων από καινούργια, φτιαγμένα με κυβόλιθους από οικολογικά υλικά, που πληρούν της προδιαγραφές της Ε.Ε. Πεζοδρόμια και οδόστρωμα έχουν διαφορετικό χρωματισμό, ώστε να είναι ευκρινής η διαφορά μεταξύ τους.

- Τοποθέτηση ράμπας ΑΜΕΑ και λωρίδας όδευσης τυφλών σε όλο το μήκος οδοστρώματος και πεζοδρομίων και δημιουργία πάρκινγκ ανά τακτά διαστήματα στους χώρους του Open Mall, ώστε να έχουν πλήρη προσβασιμότητα στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

- Περισσότερες από 200 λάμπες τύπου Led Star 75 Watt και 8.500 lm νέας γενιάς, με την πρωτοποριακή υποδοχή τύπου Nema που προσφέρει αντικεραυνική προστασία και σύστημα τηλεδιαχείρισης, αντικατέστησαν τις λάμπες φθορίου σε όλο το μήκος της Μεταξά και των γύρω δρόμων.

- Τοποθέτηση περισσότερων από 50 κάδων για μικρά απορρίμματα , ειδικών κάδων για τσιγάρα, καθώς και μεγάλων μπλε, πράσινων, κίτρινων και καφέ κάδων για τη διαλογή στην πηγή και την ορθή

ανακύκλωση, αλλά και υπόγειων, που εξυπηρετούν τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων από τα καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου. Μεγάλη έμφαση δίνει ο Δήμος Γλυφάδας στην συνεχή και αδιάλειπτη καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής.

- Εγκατάσταση μοντέρνων καθιστικών βαρέος τύπου (παγκάκια) για την ανάπαυση των περιπατητών. Ο χώρος προσφέρει άνεση και ασφάλεια σε κάθε επισκέπτη, κολωνάκια εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη στάθμευση οχημάτων σε σημεία που κάνουν βόλτα οι πεζοί, ενώ η Δημοτική Αστυνομία είναι συνεχώς παρούσα και περιφρουρεί την ομαλή λειτουργία του χώρου.

- Φύτευση εκατοντάδων δένδρων, θάμνων και άλλων φυτών, που συμπληρώνουν την ήδη υπάρχουσα «πράσινη» εικόνα του εμπορικού κέντρου. Στο πλαίσιο της ανάπλασης, τοποθετήθηκαν στις νησίδες, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και πέριξ της παιδικής χαράς της Εσπερίδων τα ακόλουθα φυτά:

· Πικροδάφνη

· Αμπελιά

· Δάφνη Απόλλωνος

· Φίκος Νιντίτα

· Ελιά

· Ουασιγκτόνια-Πιτσάρδια

· Ψευδοπιπεριά

· Πλατάνια

· Πεύκα

 

Οι ψηλοί και χαμηλοί θάμνοι και τα δένδρα, όλα φροντισμένα και καλοσυντηρημένα, συνθέτουν την πράσινη όαση της Μεταξά, ενώ στη διπλανή Λαμπράκη οι ευκάλυπτοι φαντάζουν επιβλητικοί.

 

Πίσω από το κολυμβητήριο, στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Πανδώρας και Μεταξά και ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος υποβαθμισμένος, δημιουργήθηκε ελεύθερο δημοτικό πάρκινγκ, με νησίδες, μικρό καθιστικό στη σκιά των φίκων μπροστά σε καταστήματα εστίασης και περίπτερο, αλλά και με 150 δένδρα τα οποία συνθέτουν μια μικρή όαση, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία Εσπερίδων, λειτουργεί πρότυπη παιδική χαρά, άρτια εξοπλισμένη με κάθε λογής σύγχρονα παιχνίδια, η οποία σφύζει από ζωή από νωρίς το πρωί έως το βράδυ. Ο χώρος αυτός, μπροστά στην πλατεία Εσπερίδων, προσφέρεται για την τοποθέτηση

εξέδρας και εκεί γίνονται οι συναυλίες στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας.

Την Μεταξά τέμνει στο κέντρο της η Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία βγαίνει κάθετα πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Ο δρόμος αυτός αλλάζει άρδην, με σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη και όχι μόνο. Η Λαμπράκη μετατρέπεται σε πεζόδρομο αξιώσεων με αέρα Βαρκελώνης ! Στα πρότυπα της περίφημης Las Ramblas της Ισπανίας, θα αποτελέσει πηγή ζωντάνιας για τη Γλυφάδα, πόλο έλξης επισκεπτών και εστία πρασίνου και αναζωογόνησης. Σε κομβικό σημείο, με εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, συνιστά αδιάσπαστο τμήμα του Open Mall, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο σύνολο. Ο εσωτερικός χώρος του δρόμου, όπου μέχρι πρότινος στάθμευαν αυτοκίνητα, έχει αδειάσει και δημιουργήθηκε πάρκινγκ περιμετρικά της νησίδας, με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης. Ο μεσαίος χώρος ανακαινίζεται πλήρως με κυβόλιθους και ποιοτικά υλικά, αποκτά νέο φωτισμό, σύγχρονα καθιστικά, περισσότερα δένδρα. Μετατρέπεται σε έναν πρότυπο πεζόδρομο, ο οποίος ξεκινά από την πλατεία Χαρίτων και φθάνει μέχρι την παραλιακή.

Το Open Mall Γλυφάδας κατασκευάστηκε βάσει αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς. Συνδυάζει πρότυπες ιδέες και πρακτικές από τις πιο προηγμένες της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας ευφυούς και βιώσιμης πόλης. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι τεράστια, καθώς εκεί χτυπάει η καρδιά του εμπορικού κόσμου της πόλης και έχει καταγραφεί ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για βόλτα, αγορές και ψυχαγωγία στην Αττική. Κατά τις εορταστικές περιόδους διοργανώνονται υπέροχες εκδηλώσεις. Μία από τις πλέον γνωστές και επιτυχημένες είναι η «Κόκκινη Νύχτα» που λαμβάνει χώρα στο Open Mall το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει πλούσιες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με αγώνες δρόμου, συναυλίες και διαδραστικά παιχνίδια και μεταφράζεται σε σημαντική τόνωση της αγοραστικής κίνησης, καθώς τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και οι πολίτες συνδυάζουν τις αγορές με την ψυχαγωγία τους.

Σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με τους δημότες και κατοίκους της Γλυφάδας, μέσω της εφαρμογής FixMyCity, όπου καταγράφουν ηλεκτρονικά από το κινητό ή τον υπολογιστή τους οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί και αυτό επιλύεται άμεσα. Μπορούν παράλληλα

οι Γλυφαδιώτες να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη συνεχή αναβάθμισή τους.

 

Golden paragraph

Το μεγαλύτερο Open Mall στην Ελλάδα βρίσκεται στην «καρδιά» της Γλυφάδας. Η οδός Μεταξά, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης αποτελεί εστία ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερα από 330 εμπορικά καταστήματα,100 και πλέον επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πιστοποιημένες παιδικές χαρές και παιδότοπους, κινηματογράφους, μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, τένις και κλειστό κολυμβητήριο, ποδηλατόδρομο μήκους ενός χιλιομέτρου, ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, πυκνή δενδροφύτευση και δωρεάν wi-fi για όλους. Ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε πρόσφατα στην ανάπλαση της Μεταξά, εδραιώνοντάς την στην κορυφή των εμπορικών δρόμων της χώρας, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές στα πρότυπα των εμπορικών κέντρων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.